5 greșeli cromatice pe care să le eviți în amenajarea locuinței
scris de hitchmosher
23 martie 2016
Alegerea culorilor pentru locuință este, probabil, una dintre cele mai grele sarcini deoarece se lovește atât de bariere subiective, cum ar fi preferințele de moment ale proprietarilor, cât și de criterii obiective, cum ar fi argumentele cromatice care susțin beneficiile pe care le aduce o anumită culoare aplicată într-un anumit spațiu. De obicei, proprietarul, dacă nu apelează la un designer de interior, este predispus la o serie de greșeli care pot dăuna confortului vizual al locuinței. Pentru ca următoarea renovare a locuinței să iasă perfect, evită următoarele greșeli:
1. Ignorarea luminozității încăperii. Fără o lumină potrivită, culoarea își pierde efectul, dar în același timp, o lumină adecvată poate transforma culoarea, îi poate accentua efectele. Așadar, cele două elemente, respectiv lumina și culoarea, trebuie sincronizate pentru a crea acel efect vizual special pe care îl cauți. Înainte de a întinde vopseaua pe tot peretele, aplică o fâșie și vezi cum se comportă atât la lumină naturală, cât și la lumină artificială.
2. Amestecul culorilor fără a ține cont de un echilibru. Deși nu există nicio limită oficială asupra numărului de culori permise într-o cameră, specialiștii în design interior recomandă să nu abuzezi. Prea multe culori, mai ales din cele primare, pot face încăperea obositoare și mică. Pentru o cameră mai mare, poți utiliza cel mult două culori primare, la care să adaugi și câteva secundare, dar în aceeași notă temperată.
3. Cromatică uniformă. Abuzul de culoare are efectele sale dăunătoare, dar și limitarea culorilor poate dăuna aspectului final al spațiului. Așadar, încearcă să sincronizezi culoarea cu spațiul. Într-un apartament mic, de exemplu, folosește nuanțe mai deschise, mergi în general pe alb cu accente de culoare în punctele esențiale. Situația se schimbă în cazul spațiilor mai mari, care oferă o libertate cromatică mai mare.
4. Ezitarea. Siguranța este esențială în alegerea culorilor pentru locuință. Nu ezita deoarece ți se pare că nuanțele la care te gândești sunt prea îndrăznețe sau nu se potrivesc stilului locuinței. Dacă le-ai testat și îți place cum arată, atunci nu mai sta pe gânduri! Mergi mai departe cu planul de renovare.
5. Aplicare necorespunzătoare. Detaliile fac diferența, iar o aplicare necorespunzătoare poate strica totul. Dacă mergi pe nuanțe deschise și uniforme pentru pereți și pentru tavan, atunci nu vei avea probleme cu liniile de la colțuri. În schimb, dacă mergi pe culori diferite, la colțuri vei avea o problemă. Neatenția meșterului va provoca defecte foarte vizibile.
Articole asemanatoare
Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...
Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...
Mai multe detaliiCum poți să-ți transformi dormitorul într-o încăpere odihnitoare...
Indiferent de perioada anului, nu este nimic mai plăcut decât să ajungi seara acasă după o zi plină și să te refugiezi în dormitor pentru o bine meritată odihnă. Chiar dacă ai tot ceea ce îți trebuie în do...
Mai multe detaliiCând ai nevoie de un arhitect?...
Construcția sau renovarea unei locuințe, fie ea casă sau apartament, sunt procese costisitoare care, pe lângă bani, au nevoie și de un ochi specializat care să le analizeze și să le gestioneze, astfel încât be...
Mai multe detalii