Tendințe imobiliare: se micșorează suprafața utilă a locuințelor
scris de hitchmosher
17 septembrie 2015
Creșterea pronunțată a construcțiilor noi pe segmentul rezidențial atrage după sine o serie de schimbări în modul de abordare al dezvoltatorilor, dar și al cumpărătorilor. Conform Institutului Național de Statistică (INS), în primele șase luni ale anului 2015, numărul construcțiilor noi date în folosință a crescut cu 10% față de perioada similară a anului trecut, iar judecând după modul în care evoluează cererea, dezvoltatorii vor fi stimulați să investească în proiecte noi și în viitorul apropiat.
Tendința de creștere a construcțiilor rezidențiale se manifestă la nivel global, ceea ce determină o reacție oarecum ciudată, încă destul de greu de sesizat în România, în contextul în care construcțiile rezidențiale ridicate în perioada comunistă sunt, în mare parte, restrictive din punctul de vedere al suprafeței. Pe piețele imobiliare mai dezvoltate se manifestă o tendință de scădere a suprafețelor utile ale locuințelor noi, practică adoptată de dezvoltatori pentru a nu depăși plafonul de preț pe care și-l poate permite categoria de cumpărători vizată. De exemplu, pe piața din Statele Unite, această tendință de scădere a suprafețelor are o manifestare din ce în ce mai pregnantă.
Suprafața medie a locuințelor nou construite în Statele Unite a scăzut în al doilea trimestru din 2015 cu aproximativ 4 metri pătrați față de primele trei luni ale anului în curs. Indiciul clar pe care îl oferă această micșorare a suprafeței locuințelor noi este faptul că dezvoltatorii se orientează către construcția de locuințe mai ieftine, accesibile pentru o arie mult mai largă a cererii, în special către cei care sunt la prima achiziție de locuință. Previziunile Asociației Naționale a Dezvoltatorilor Imobiliari din Statele Unite arată o creștere de 2% a celor care vor cumpăra o primă locuință în acest an, față de anul trecut. Astfel, în 2015, 18% din cerere va fi reprezentată de acest tip de cumpărător, față de anul trecut, când 16% din cerere era reprezentată de cei aflați la prima achiziție rezidențială.
Dezvoltatorii anticipează creșterea numărului de solicitări din partea cumpărătorului de locuințe „entry-level” și adaptează oferta, ceea ce generează scăderea suprafeței utile a locuințelor noi.
Apartamentele noi din Timișoara aflate în ansamblurile rezidențiale finalizate sau în curs de finalizare au, în medie, o suprafață mai mare decât apartamentele aflate în blocuri construite înainte de 1989. Cu toate acestea, în condițiile unei evoluții oarecum uniforme a pieței imobiliare, după tendințele din Statele Unite, în curând, am putea asista și pe piața locală la o scădere a suprafețelor utile pentru proiectele noi.
Articole asemanatoare
Danya Cebus a dat startul rezervărilor pentru blocul șase din cadrul...
Danya Cebus anunță demararea procesului de vânzare pentru blocul 6 din ansamblul rezidențial Denya Forest, din Timișoara, situat într-o locație deosebită, în apropierea Pădurii Verzi. De vânzarea apartamentelo...
Mai multe detaliiDanya Cebus a dat startul rezervărilor pentru blocul cinci din cadrul...
Danya Cebus a demarat procesul de vânzare și a deschis rezervările pentru apartamentele ce vor fi construite în cadrul celei de-a cincea faze a complexului rezidențial Denya Forest din Timișoara. De vânzarea apa...
Mai multe detaliiHitch&Mosher a intermediat închirierea unui spațiu de peste 8.000 mp...
Hitch&Mosher a oferit consultanță și a intermediat tranzacția prin care compania Bulung International Logistics a închiriat un proiect logistic în Timișoara, de 8.000 metri pătrați, care urmează să fie de...
Mai multe detalii