Investitii

Centrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial

scris de hitchmosher

01 februarie 2016

young it engeneer in datacenter server roomEvoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în topul proprietăților comerciale, investitorii își îndreaptă atenția către alte elemente de interes pentru companii, respectiv infrastructura IT. Dacă până acum, companiile aveau servere găzduite intern, acum sunt din ce în ce mai deschise să externalizeze infrastructura de date în „cloud”, pentru o accesibilitate mai bună, o securitate superioară, și, nu în ultimul rând, pentru o reducere semnificativă a costurilor.

În acest context, apar noi spații cu o destinație extrem de specializată, respectiv, centrele de date. Conform estimărilor specialiștilor australieni de la DCD Intelligence, nevoile pentru centrele de date vor crește cu cel puțin 3,8% pe an până în 2018. În același timp, analiștii IT de la Gartner Inc. spun că cel puțin 50% din companiile private se vor muta în „cloud” până în 2017. Astfel, centrele de date vor deveni un pilon vital al mediului de afaceri, găzduind date și elemente software absolut necesare pentru orice companie, indiferent dacă această opțiune vine voluntar sau va fi forțată de condițiile pieței.

Timișoara prezintă potențial investițional foarte bun pentru aceste centre de date, atât datorită mediului economic dinamic, cât și datorită infrastructurii de Internet din zonă. Țara noastră este pe un loc fruntaș la nivel mondial în ceea ce privește această infrastructură, așa că investitorii ar trebui să ia în considerare alternativele din zona de vest.

Conceptul de „cloud” a fost destul de greu de „digerat”, mai ales de către companiile mari dar, odată cu nevoia de mobilitate, dar și cea de reducere și optimizare a costurilor, găzduirea datelor într-o altă locație decât în interiorul sediului firmei a devenit din ce în ce mai atractivă.

Investițiile în centrele de date sunt un trend global, cu Apple unul dintre cei mai mari jucători. Compania americană deține în Statele Unite trei astfel de centre și a anunțat o investiție de un miliard de dolari în actualizarea unui centru pe care îl deține în Carolina de Nord, centru care la finalul investiției va avea șapte hectare.

Piața este una în plină dezvoltare și lasă porți deschise larg și pentru investitori locali, mai ales în zonele din România a căror economie este atractivă pentru multinaționale.

Articole asemanatoare

5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...

Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile.  Tocmai din aceste ...

Mai multe detalii

Legea dării în plată...

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...

Mai multe detalii

Merită să investești într-o locuință în Timișoara, pentru copi...

Timișoara este un centru universitar important, cu o arie foarte variată de specializări, așa că, anual atrage studenți din afara orașului. În același timp, o serie de studenți termină studiile, își iau dipl...

Mai multe detalii