Uncategorized

Creștere, stabilizare sau scădere – cum vor evolua prețurile locuințelor în 2016?

scris de hitchmosher

16 februarie 2016

locuintaPrețurile locuințelor au încheiat anul 2015 într-un trend ascendent. Potrivit statisticilor din piață, apartamentele s-au scumpit în ultimul trimestru al anului trecut, în comparație cu ultimul trimestru din 2014. Trendul de creștere s-a manifestat la nivelul întregii țări, cu mici excepții, ceea ce denotă o cerere „sănătoasă” de locuințe. Cumpărători potențiali care caută oportunități rezidențiale pentru a-și putea îmbunătăți condițiile locative există, situație în care oferta reacționează printr-o creștere a prețului.

Din punctul de vedere al evoluției prețurilor, așa s-a finalizat anul 2015, iar tendința s-a continuat și în 2016, cel puțin până a apărut în prim plan „legea dării în plată”, care a destabilizat puțin piața prin reacțiile vehemente ale bancherilor și ale dezvoltatorilor imobiliari, care au avertizat asupra pericolului unui posibil blocaj al pieței, în condițiile în care legea va fi votată și va intra în vigoare. După un început de an bun, cu programul Prima Casă care intra într-un nou ciclu de garantare, piața părea să fi „scăpat de sechelele crizei” și să fi intrat pe o direcție normală. Anul 2015 s-a încheiat cu un bilanț pozitiv, cu creșteri de prețuri de până la 10% în Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava. Doar trei orașe au făcut excepție de la regula creșterii și au prezentat o tendință descendentă a prețurilor apartamentelor. Sibiu, Reșița și Focșani au fost excepțiile de la tendința generală.

Anul 2015 se încheie cu o premieră în clasamentul celor mai scumpe orașe. Cluj-Napoca a depășit Capitala. Timișoara se clasează pe poziția a treia în topul celor mai scumpe apartamente, urmată de Constanța. La polul opus se află Reșița, Târgoviște, Zalău și Satu Mare cu cele mai ieftine locuințe.

O altă tendință interesantă a anului 2015 este orientarea cumpărătorilor către locuințe mai spațioase. Astfel, procentul celor care se orientează către apartamente cu trei camere a ajuns la 38%, în timp ce 36% se orientează către apartamente cu două camere.

Dacă înainte ca „legea dării în plată” să facă valuri în piață toți indicatorii arătau continuarea procesului de creștere și consolidare a pieței, acum au intervenit o serie de potențiale variabile, care vor putea schimba complet „peisajul imobiliar” românesc în 2016. Schimbările se vor produce cu preponderență la nivelul segmentului rezidențial, în timp ce spațiile comerciale, de birouri și de producție vor putea deveni „vedetele pieței” în 2016.

Modul în care va evolua piața în 2016 depinde foarte mult de abordările legislative care vor fi adoptate, precum și de capacitatea pieței de a se adapta la noul context legislativ.

Articole asemanatoare

Danya Cebus a dat startul rezervărilor pentru cel de-al patrulea bloc...

Danya Cebus a demarat procesul de vânzare și a deschis rezervările pentru apartamentele ce vor fi construite în cadrul celei de-a patra faze a complexului rezidențial Denya Forest din Timișoara. De vânzarea apart...

Mai multe detalii

Legea dării în plată...

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...

Mai multe detalii

Închirierea sau achiziționarea viitoarei locuințe?...

  După o anumită vârstă, tinerii și familiile tinere se confruntă cu dileme legate de viitoarea locuință, iar cea mai dificilă decizie este aceea privind închirierea sau achiziționarea unei case. ...

Mai multe detalii