Sfaturi pentru cumparatori, Sfaturi practice

Sfaturi pentru achiziționarea unui teren

scris de hitchmosher

09 august 2016

Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai multor aspecte importante, precum amplasarea terenului, accesul către acesta sau pregătirea actelor.  

De aceea, în completarea articolului în care am discutat despre elementele-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuință, vom prezenta în continuare câteva aspecte pe care să le ai în vedere atunci când cauți un teren:

  1. Zona

Unul dintre cele mai importante aspecte în alegerea terenului îl reprezintă zona în care acesta este amplasat. În cazul în care dorești să alegi o zonă rezidențială, este bine să te informezi înainte asupra proiectelor pe care primăria le are în plan pentru dezvoltarea acesteia. Un alt aspect important îl reprezintă punctele de interes din zonă – magazine, restaurante, unități de învățământ etc, motiv pentru care este recomandat să te interesezi asupra distanței față de acestea.

  1. Acces și utilități

Accesul către viitoarea locuință sau afacere trebuie să fie cât mai facil, de aceea este recomandat să verifici înainte starea străzilor către teren și să te informezi asupra existenței mijloacelor de transport în comun. De asemenea, pentru a te putea racorda la utilități, la prețuri avantajoase, terenul nu trebuie să fie poziționat la distanță considerabilă față de rețelele electrice, de apă, canalizare și gaze. În caz contrar, costurile pentru racordare pot fi semnificative.

  1. Acte

Procesul de achiziționare nu trebuie încheiat înainte de a verifica starea juridică a respectivului teren. Cele mai importante informații, precum suprafața, situația rețelelor de utilități, accesul, retragerile față de vecini, dacă terenul este trecut în intravilan sau extravilan și dacă este construibil, se pot afla din Certificatul de Urbanism. Acest document îl poți solicita vânzătorului, însă trebuie să verifici ca acesta să fie actualizat. Pentru a fi sigur de valabilitatea tranzacției, este recomandat să te consulți cu un notar asupra autenticității actelor de proprietate.

 

Articole asemanatoare

Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...

Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...

Mai multe detalii

Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...

Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...

Mai multe detalii

Contractul de închiriere al locuinței: ce clauze trebuie să cuprind...

Începând din luna septembrie, multe persoane vor da start căutărilor unei locuințe în scopul de a o închiria; fenomenul este întâlnit în special în marile orașe, unde se află centrele universitare. Deși par...

Mai multe detalii