Sfaturi pentru cumparatori, Sfaturi practice

5 întrebări esențiale înainte de achiziția unei locuințe

scris de hitchmosher

19 noiembrie 2014

intrebareEste o perioadă foarte bună pentru achiziția unei proprietăți rezidențiale. Chiar dacă, după anii de blocaj ai pieței imobiliare, prețurile au suferit câteva creșteri minore, acestea sunt compensate de deblocarea creditării de către bănci, dar și de condițiile avantajoase pe care unele instituții bancare de pe piață le propun cumpărătorilor.

Pregătirea pentru o achiziție este un proces complex pentru orice cumpărător, indiferent că este la prima tranzacție imobiliară sau a schimbat deja câteva locuințe. Pentru a face alegerea corectă, cumpărătorul trebuie să analizeze situația la rece și să adreseze o serie de întrebări atât agentului cât și proprietarului sau dezvoltatorului. Mai mult, ar trebui să-și analizeze foarte bine nevoile și disponibilitățile financiare pentru a ajunge la cea mai bună alternativă. Lista celor mai importante întrebări care ar trebui să ajute cumpărătorul să facă alegerea potrivită o regăsiți mai jos.

1. Închiriere sau cumpărare? Teoretic, achiziția ar trebui să fie soluția mai avantajoasă. Totuși, acest demers implică un angajament pe termen lung, ceea ce limitează flexibilitatea. În cazul în care prioritățile locative se schimbă, iar locuința achiziționată nu mai corespunde, obligațiile asumate la acordarea finanțării transformă mutarea într-un demers dificil.

2. Care sunt nevoile și dorințele? Nevoile ar trebui să primeze în fața dorințelor. Cumpărătorul ar trebui să se detașeze de latura emoțională și să găsească resursele necesare pentru a-și satisface nevoile locative pe termen mediu și lung. Întotdeauna vor apărea compromisuri între nevoi și dorințe.

3. Renovările și amenajările sunt accesibile? Chiar și un apartament livrat la cheie mai are nevoie de amenajări. Mobilierul presupune o investiție majoră, așa că ar trebui luat în calcul și bugetul necesar pentru ca apartamentul să fie pregătit pentru a oferi condițiile locative optime, conforme cu nevoile cumpărătorului.

4. De ce este proprietatea scoasă la vânzare? Este o întrebare pertinentă în cazul locuințelor care nu sunt achiziționate de la dezvoltatori. De cele mai multe ori, motivele de vânzare ale proprietarilor sunt legitime, dar pot fi și situații în care să existe vicii ascunse ale locuinței. De obicei, un preț scăzut ar trebui să determine cumpărătorul să fie mai atent la descoperirea eventualelor probleme.

5. Când a fost făcută ultima deratizare și dezinsecție? O locuință curată este una fără insecte și șoareci. Este recomandat ca potențialul cumpărător să ceară lămuriri cu privire la programul acestor acțiuni. Dacă sunt încheiate contracte cu firme specializate care vin regulat să desfășoare aceste activități, atunci este un argument în plus în favoarea proprietății vizate.

Articole asemanatoare

Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...

Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...

Mai multe detalii

Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...

Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...

Mai multe detalii

Sfaturi pentru achiziționarea unui teren...

Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...

Mai multe detalii