Merită să investești într-o locuință în Timișoara, pentru copilul care merge la facultate în oraș?
scris de hitchmosher
04 ianuarie 2016
Timișoara este un centru universitar important, cu o arie foarte variată de specializări, așa că, anual atrage studenți din afara orașului. În același timp, o serie de studenți termină studiile, își iau diplomele de licență, se înscriu la un masterat, dar ce se întâmplă după masterat: rămân în Timișoara sau se întorc acasă? Majoritatea rămân în Timișoara deoarece mediul economic de aici le oferă perspective interesante de carieră în specializările pe care le-au absolvit. Mulți lucrează în companii multinaționale chiar din perioada studenției, așa că, în momentul absolvirii au o șansă foarte bună să promoveze.
În acest context, în care economia orașului absoarbe o parte foarte importantă dintre absolvenți, problema locativă devine deja una prioritară în rândul tinerilor la început de carieră. Părinții ar trebui să se gândească încă de când copilul începe școala la situația locativă a acestuia și să înceapă, în limita posibilităților, să economisească pentru un avans. Opțiunile actuale sunt destul de accesibile, din perspectiva avansului. Dacă se alege varianta unei finanțări prin programul „Prima Casă”, avansul este de 5%. Într-o primă fază, părinții ar putea să participe în cotă parte la plata ratei, în timp ce proaspătul absolvent va acoperi, la rândul lui, o altă parte a ratei. Dacă la început presiunea financiară este pe umerii părinților, treptat, pe măsură ce fiica sau fiul avansează în carieră, veniturile îi vor permite să acopere integral rata.
Deținerea unei locuințe în oraș atrage după sine o serie de avantaje. Primul și cel mai evident este rezolvarea situației locative, care conferă și stabilitate, spre deosebire de chirie, care poate suferi oricând schimbări. În plus, rata plătită pentru un apartament cu două camere este, de obicei, echivalentul chiriei, așa că, din punct de vedere investițional, banii plasați în rata lunară acoperă treptat contravaloarea apartamentului.
Pe lângă faptul că este o investiție pe termen lung, achiziția unei locuințe și plata ratelor responsabilizează și formează o serie de deprinderi casnice obligatorii pentru întreținerea unui apartament și transformarea lui într-un spațiu locativ plăcut.
Achiziția unei locuințe este o opțiune mai viabilă decât închirierea, în cazul în care absolventul vrea să rămână în Timișoara, cel puțin o perioadă după terminarea studiilor. În cazul în care nu există o oarecare siguranță și există posibilitatea unei relocări, este recomandată prudența. Achiziția va bloca o sumă importantă, iar în cazul unei mutări în alt oraș sau chiar în altă țară va deveni un efort financiar important. Pe de altă parte, există posibilitatea închirierii apartamentului și achitarea ratei bancare lunare din venitul provenit din închiriere. Astfel, achiziția apartamentului va rămâne o investiție profitabilă.
Articole asemanatoare
5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...
Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile. Tocmai din aceste ...
Mai multe detaliiLegea dării în plată...
Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...
Mai multe detaliiCentrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial...
Evoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în...
Mai multe detalii