Sfaturi pentru proprietari: eficientizarea costurilor locuinței și îmbunătățirea calității vieții
scris de hitchmosher
22 februarie 2016
Pentru proprietarii persoane fizice, locuința reprezintă cel mai mare consumator de energie, fapt care se regăsește în facturile lunare. Conform estimărilor, în fiecare an, un proprietar plătește pentru cheltuielile de întreținere între 1 și 3% din prețul de achiziție al locuinței. Aceste cheltuieli pot fi optimizate, astfel încât utilizarea lor să devină nu doar sustenabilă, ci și suportabilă din punct de vedere financiar. Așadar, ai putea începe să faci o analiză a celor mai mari generatoare de cost din locuința ta și să adopți o abordare rațională.
Care ar fi direcțiile către care te vei orienta pentru reducerea costurilor?
Reducerea consumului de energie
Nu trebuie să stai în frig și cu ochii pe contorul de curent, de gaz sau pe apometre. Cea mai eficientă metodă de reducere a cheltuielilor este reducerea sau eliminarea pierderilor. Poți începe cu verificarea conductelor. Se poate să fie nevoie de o etanșare și izolare a conductelor pentru ca sistemul de încălzire să nu aibă pierderi. De asemenea, verificarea instalațiilor sanitare și remedierea eventualelor probleme, precum și izolarea termică a clădirii vor eficientiza consumul de energie. Nu în ultimul rând, mergi pe electronice și electrocasnice eficiente din punctul de vedere al consumului de energie, iar în ceea ce privește becurile, mergi pe alternativele ecologice în defavoarea becurilor cu filament.
Creșterea calității aerului
Acest lucru devine o provocare în sezonul rece când ferestrele sunt închise aproape în permanență. Încearcă să aerisești cât de des posibil. Un aer închis poate genera, pe termen lung, probleme de sănătate. Poate nu ar strica să iei în considerare achiziția unui aparat pentru purificarea aerului.
Stabilirea unui buget de mentenanță
Anual, intervin o serie de lucrări de mentenanță, obligatorii în locuință, mai ales dacă vrei să te bucuri de cele mai bune condiții atunci când ești acasă. Lucrările de renovare sunt destul de costisitoare, așa că ar fi bine ca, la fiecare început de an, să planifici un buget pentru lucrările previzibile. Pentru a-ți face o idee despre buget, statisticile făcute la nivel european arată că proprietarii cheltuie în fiecare an între 1 și 3% din valoarea locuinței pentru aceste lucrări de mentenanță.
Educația financiară
Conceptul face referire la utilizarea eficientă a resurselor financiare disponibile, astfel încât cheltuielile să nu depășească nivelul veniturilor. Ideal ar fi ca veniturile să fie puțin peste cheltuieli pentru a reuși să faci și economii. Reorganizarea financiară ar trebui să fie o prioritate pentru 2016.
Articole asemanatoare
Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...
Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...
Mai multe detaliiCum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...
Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...
Mai multe detaliiSfaturi pentru achiziționarea unui teren...
Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...
Mai multe detalii