Analize Imobiliare

Care sunt punctele forte ale unui apartament de închiriat în Timișoara?

scris de hitchmosher

11 noiembrie 2015

apartament-inchiriat-timisoaraInvestitorii în domeniul rezidențial, dar și proprietarii care au un apartament de închiriat în Timișoara ar trebui să cunoască foarte bine ceea ce apreciază chiriașul de pe piața locală. În funcție de poziționarea apartamentului, se schimbă și prioritățile chiriașului. Aceste priorități variază de la siguranța unui acoperiș deasupra capului până la rigori care ajung chiar la dotările și finisajele apartamentului. Bineînțeles, chiria lunară este direct proporțională cu gradul de confort pe care îl oferă locuința.

Astfel, din perspectiva investitorului, fie că este unul individual sau o entitate organizațională care plasează capital în proprietăți rezidențiale în vederea obținerii de profit în urma închirierii, regulile diferă doar în funcție de cartierul din oraș către care se orientează. Cunoașterea comportamentului chiriașului în funcție de cartier este un aspect important pe care investitorul trebuie să-l ia în considerare pentru a putea estima ce îmbunătățiri trebuie să aducă apartamentului sau apartamentelor pentru a se preta cererii specifice din acea zonă. Pentru un ochi neavizat, aceste diferențe de comportament în funcție de cartier pot să pară nesemnificative, mai ales la nivelul Timișoarei care, deși este printre cele mai mari orașe din țară, nu se poate compara cu aglomerațiile urbane în care diferențele de comportament sunt justificate, cel puțin din punct de vedere cultural. Cu toate acestea, chiriașul care caută un apartament în Complexul Studențesc are priorități diferite față de cel care se orientează către Calea Șagului, sau chiriașul din zona de nord va căuta altceva decât cel din zona de sud.

Să ne uităm la câteva exemple prin identificarea unor profiluri de chiriași în funcție de zonă.

Chiriașul din Complexul Studențesc. De cele mai multe ori este student din altă localitate care ajunge, probabil, pentru prima dată în Timișoara. Își dorește să fie aproape de campusul universitar, de aceea zona Complexului este singura variantă pentru el. Are bugetul lunar asigurat de părinți, așa că ar aloca o sumă cât mai mică pentru cazare. De aceea, studenții care se mută în chirie se grupează mai mulți la un apartament. Prioritatea numărul unu este prețul avantajos, în timp de dotările vin pe plan secund.

Chiriașul din Calea Șagului. De obicei, este chiriașul din Complex care a absolvit facultatea, are un job destul de bine plătit și își permite confortul de a locui singur. Deși are acum venituri proprii, costurile lunare presupuse de chirie rămân un criteriu major de selecție, dar nu sunt singurele preocupări. Chiriașul vrea să aibă cel puțin dotări de bază, cum ar fi câteva piese de mobilier, frigider, televizor, iar dacă apartamentul este dotat și cu o mașină de spălat rufe, este dispus să plătească 10-20 de euro în plus față de prețul pieței.

Chiriașul din zona de nord. Are câțiva ani vechime în muncă, a fost promovat și reușește să aibă un venit decent și, datorită acestui fapt, își dorește mai mult confort. Este foarte atent la dotări, la poziționarea apartamentului, la caracteristicile cartierului. Se orientează, în general, către clădiri rezidențiale noi deoarece acestea propun apartamente mai spațioase și cu finisaje moderne. De cele mai multe ori, nu are planuri de viitor apropiat pentru a-și întemeia o familie, așa că varianta chiriei primează în fața achiziției unei locuințe.

Pot fi identificate tipologii de chiriași și în alte zone ale orașului, dar aceste caracteristici sunt cele mai pronunțate.

Articole asemanatoare

Hitch&Mosher a intermediat multiple tranzacții imobiliare în primul ...

Hitch& Mosher, cea mai mare agenţie de real-estate din vestul ţării, a intermediat în primul semestru al acestui an multiple tranzacţii imobiliare, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Seg...

Mai multe detalii

Cât de profitabile pot fi investițiile în centre de afaceri?...

Recent, în Timișoara, a fost demarat cel mai ambițios proiect de investiții private din ultimii ani, Openville, care se dorește a fi un centru multifuncțional de regenerare urbană, cu o componentă de business foa...

Mai multe detalii

Topul celor mai scumpe proprietăți rezidențiale din Timișoara...

Timișoara este unul dintre orașele din România cu o economie în plin avânt, ceea ce se reflectă și asupra domeniului dezvoltării de spații rezidențiale. În plus, în zona centrală, cu precădere în partea is...

Mai multe detalii