Ce trebuie să iei în considerare înainte să contractezi un credit imobiliar?
scris de hitchmosher
17 decembrie 2015
Creditul imobiliar este cea mai utilizată metodă de finanțare în vederea achiziției unei locuințe. Majoritatea cumpărătorilor se bazează pe acest produs bancar atunci când decid că vor să-și cumpere sau să-și construiască o locuință. Cei care nu depind de bancă pentru a-și cumpăra o locuință sunt foarte puțini și sunt norocoși deoarece evită un proces destul de complicat, care trebuie parcurs în vederea obținerii finanțării. Pentru ca la finalul procesului să primești un răspuns favorabil, iar contractul de credit să nu te ia prin surprindere cu prevederile lui, ar trebui să parcurgi fiecare etapă cu atenție, cu asimilarea și analiza tuturor informațiilor disponibile.
Descoperă și înțelege toate costurile achiziției
În momentul în care achiziționezi o locuință cu un credit imobiliar, prețul casei nu este și costul pe care îl vei plăti la finalul perioadei de rambursare. Dobânzile și alte taxe de administrare vor aduce o creștere semnificativă a sumei rambursate față de suma împrumutată. Pe lângă aceste costuri legate strict de credit, statutul de proprietar atrage după sine o serie de alte costuri. O casă generează lunar și anual costuri pe care proprietarul trebuie să le plătească. De la impozite, la asigurări și lucrările inevitabile de întreținere și reparații; toate acestea trebuie prevăzute în costurile lunare. În plus, odată cu mutarea, locuința nouă s-ar putea să aibă nevoie de niște renovări, dar și de un mobilier nou. Toate aceste elemente trebuie prevăzute pentru a avea o imagine cât mai clară asupra costurilor totale pe care le presupune achiziția locuinței.
Nu te îndatora mai mult decât îți poți permite
Chiar dacă băncile au anumite limite în ceea ce privește procentajele maxime din venit la care poate ajunge rata lunară, de obicei acestea sunt foarte generoase, ceea ce poate te poate atrage într-o „capcană periculoasă”, respectiv către un credit pe care nu ți-l vei permite sau care ar pune o presiune financiară prea mare asupra bugetului familiei.
Atenție la documente!
Un dosar pentru obținerea unui credit imobiliar este destul de stufos, așa că, pentru a grăbi procesul, urmărește cu atenție lista de documente pe care ai primit-o de la bancă. Atunci când ai în dosar toate documentele din listă, poți merge să-l depui pentru analiză. Un dosar incomplet doar va întârzia procesul și va fi un consumator enorm de timp și un generator de stres pentru obținerea documentelor lipsă.
Contractarea unui credit imobiliar înseamnă un act de responsabilitate, un angajament luat pe termen lung, angajament care trebuie respectat. Datorită perioadei de timp pe care se întinde rambursarea creditului, este absolut necesar să-ți iei măsurile de precauție care se impun pentru a putea respecta graficul de rambursare, fără ca bugetul familiei să ajungă în situația în care să nu mai poată acoperi nevoile acesteia.
Articole asemanatoare
Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...
Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...
Mai multe detaliiCum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...
Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...
Mai multe detaliiSfaturi pentru achiziționarea unui teren...
Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...
Mai multe detalii