Sfaturi pentru cumparatori, Sfaturi practice

Dilema cumpărătorului: casă sau apartament în bloc?

scris de hitchmosher

24 aprilie 2014

decizieOdată ce a fost stabilită intenția de cumpărare a unei locuințe, a fost stabilit bugetul disponibil, cumpărătorii se află în fața unei opțiuni importante, respectiv casă sau apartament în bloc. În contextul specific al pieței imobiliare din Timișoara, alegerea se face între apartament nou sau vechi în zona centrală sau în apropierea acestei zone și o casă într-o localitate limitrofă orașului, cum ar fi Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc, Moșnița, Utvin, Sânandrei sau chiar Săcălaz.

Prețurile celor două opțiuni sunt similare, așa că alegerea constă în stabilirea avantajelor și a dezavantajelor pentru fiecare dintre cele două variante imobiliare. Bineînțeles, avantajele și dezavantajele sunt stabilite de cumpărător în funcție de preferințe, priorități și nevoi locative.

Avantaje și dezavantaje apartament în oraș

Principalul avantaj al unui apartament în oraș este accesul facil la mijloacele de transport în comun, la centre comerciale, dar și la instituții de învățământ sau de servicii medicale. În general, în toate cartierele Timișoarei se regăsesc astfel de facilități, ceea ce avantajează o familie cu copii. De la o anumită vârstă copiii se pot descurca singuri prin oraș, având la dispoziție facilitățile de deplasare la școală și de la școală, reușind să nu mai fie dependenți de părinți din acest punct de vedere. De asemenea, părinții nu mai trebuie să plece de la serviciu pentru a-și duce copiii acasă după terminarea orelor de curs. Pentru familiile cu copii, apartamentul în oraș pare o soluție avantajoasă și comodă dar, în același timp, prezintă și o serie de dezavantaje cum ar fi limitarea spațiului de joacă, și riscurile la care se expun copiii atunci când se joacă în jurul blocurilor.

Apartamentul la bloc este o variantă foarte bună pentru tineri, cupluri sau singuri, care au o viață socială activă și au nevoie de acces facil la cafenele cluburi sau manifestări culturale.

Avantaje și dezavantaje casă în zona limitrofă a orașului

O casă într-o zonă liniștită, încunjurată cu verdeață, cu o curte în care oferă un spațiu de joacă generos și sigur pentru copii dar care devine și o oază de relaxare pentru părinți, pare opțiunea ideală. Această variantă rezidențială oferă un avantaj considerabil din punctul de vedere al libertății de mișcare dar și din punctul de vedere al design-ului interior, exterior și cel al grădinii. Dezavantajul major este condiționarea accesului către facilitățile indispensabile din oraș de autoturismul personal. Școlile, serviciile medicale, evenimentele culturale sau centrele comerciale pentru cumpărăturile curente, accesul la aceste facilități este posibil, în general, doar cu autoturismul personal.

Rețeaua de transport public prin care se face legătura între oraș și localitățile limitrofe nu este încă foarte bine pusă la punct. S-au implementat proiecte în acest sens cum ar fi linia de autobuz Giroc-Timișoara sau cea de la Dumbrăvița, dar principalul mijloc de transport rămâne autoturismul personal.

Fiecare cumpărător ar trebui să facă o analiză atentă a priorităților pentru ca alegerea unei locuințe să fie un act rațional bazat pe raportul optim dintre nevoi și bugetul disponibil.

Articole asemanatoare

Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...

Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...

Mai multe detalii

Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...

Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...

Mai multe detalii

Sfaturi pentru achiziționarea unui teren...

Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...

Mai multe detalii