Investitii

Riscurile unei investiții în imobiliare

scris de hitchmosher

15 iulie 2014

investitiiO investiție în domeniul imobiliar presupune factori de risc specifici determinați de dinamica pieței. Chiar dacă acest sector a trecut printr-o perioadă de criză profundă, primele semen ale revenirii nu înseamnă neapărat o creștere a profitabilității investițiilor sau un teren mai sigur pentru investitorii tentați de acest sector. Chiar dacă pentru sceptici, imobiliarele nu sunt încă o alternativă pentru a-și plasa capitalul în sectorul cel mai profitabil din România și, paradoxal, cu cele mai mari pierderi.

Potrivit Imopedia.ro, care citează un studiu realizat de CIT Restructuring pentru perioada 2010-2012, imobiliarele au înregistrat pierderi de 1,36 miliarde de euro, în timp ce profitul înregistrat în aceeași perioadă a ajuns la 502 milioane de euro. Prin această performanță, imobiliarele au ajuns pe primul loc în topul celor mai profitabile industrii la nivel național, în condițiile în care sectorul de telecomunicații, unul foarte actual, s-a clasat pe poziția a doua, la o distanță considerabilă, cu un profit de 345 milioane de euro.

Chiar dacă aparent cifrele par optimiste, la nivelul companiilor din domeniu, situația nu este chiar atât de „roz”. Nu toate companiile din domeniu au fost profitabile, iar jumătate din cele care au raportat profit în perioada analizată, nu au depășit marja de 5%.

Chiar dacă profitabilitatea companiilor din imobiliare a fost redusă, investițiile în acest domeniu sunt pe termen mediu și lung, așa că, odată cu revitalizarea pieței, se creează condițiile optime pentru diminuarea pierderilor și creșterea profitabilității. Bineînțeles, nu orice investiție plasată va genera, în mod implicit, profit. Climatul investițional este mult mai temperat, așa că plasările de capital trebuie făcute în puncte strategice cu potențial de creștere. Sectorul agricol este unul cu potențial, care merită atenția investitorilor, deoarece oferă condițiile pentru dezvoltarea unor afaceri profitabile pe o piață în continuă creștere, cea a produselor alimentare.

Agricultura a fost, este și rămâne un domeniu cu potențial. Dacă oportunitățile de investiții sunt exploatate corespunzător și se implementează o politică de dezvoltare graduală a terenului, riscurile se diminuează semnificativ, singura provocare pentru investitor fiind conștientizarea faptului că rezultatele apar pe termen mediu și lung, în condițiile dezvoltării unei afaceri durabile în sectorul agricol.

Articole asemanatoare

5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...

Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile.  Tocmai din aceste ...

Mai multe detalii

Legea dării în plată...

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...

Mai multe detalii

Centrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial...

Evoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în...

Mai multe detalii