Schimbările climatice din România și impactul asupra agriculturii
scris de hitchmosher
25 iulie 2014
Previziunile climatice pe termen scurt, la nivelul Europei, vor avea un impact din ce în ce mai pronunțat asupra securității alimentare, dar și asupra producției agricole. Efectele schimbărilor climatice se vor răsfrânge și asupra României, iar specialiștii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, lucrează la strategii prin care să contracareze eventualele efecte negative pe care schimbările climatice le-ar putea avea asupra producției agricole și a siguranței alimentare din țara noastră.
Conform Agrointel.ro, publicație specializată în domeniul agricol, într-un scenariu estimat pentru perioada 2020 – 2030 la nivelul Europei, în condițiile unei încălziri moderate, Europa va beneficia de creșteri mici de productivitate în sectorul vegetal. Creșterile nu vor fi distribuite egal. În general, acestea se vor înregistra în nor, în zonele alpine, unde vor fi condițiile atmosferice optime pentru dezvoltarea suprafețelor agricole, în timp ce, zonele sudice vor fi afectate negativ de fenomenul încălzirii globale. Aceste scenarii sunt în prezent la faza de variante posibile și nu au statutul de previziune absolută. „Jocul naturii” se poate schimba oricând și poate evolua într-o direcție încă necunoscută.
Chiar dacă acest factor al schimbărilor climatice reprezintă un risc, pe termen mediu și lung, pentru investitorii în agricultură, plasarea unor investiții strategice și rentabilizarea acestora în zone care prezintă acum condiții favorabile productivității vor diminua riscul financiar pe termen lung. Investițiile în agricultură sunt, în momentul de față, o alternativă cu profitabilitate crescută, în condițiile în care investitorul este dispus să facă efortul financiar, nu doar pentru cumpărarea terenului, ci și pentru aducerea acestuia la cel mai bun nivel de productivitate.
Investițiile inițiale în agricultură implică sume foarte mari dar, cu cât investiția inițială este mai mare, iar capitalul este orientat către punctele cheie ale determinării productivității maximale (utilaje, forță de muncă, specialiști în domeniu, etc.), cu atât profitul obținut pe termen mediu, va fi mai mare. Practic, orice investiție pentru susținerea și organizarea exploatării terenului agricol va avea efecte pozitive asupra profitabilității.
Chiar dacă schimbările climatice își vor face resimțite efectele, platele au capacitatea de a se adapta noilor condiții de mediu, mai ales dacă acestea se întâmplă gradual.
Articole asemanatoare
5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...
Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile. Tocmai din aceste ...
Mai multe detaliiLegea dării în plată...
Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...
Mai multe detaliiCentrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial...
Evoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în...
Mai multe detalii