Terenurile agricole prezintă un caz special nu doar strict din perspectiva imobiliară a tranzacționării terenurilor, ci și din perspectivă comercială. Astfel, prețul pe hectar crește direct proporțional cu suprafața terenului. Deși la o primă vedere acest fenomen poate părea ciudat, dacă studiem raționamentul investitorilor și caracteristice sectorului agricol, găsim explicația rațională pentru acest fenomen. Cu cât terenul este mai mare, cu atât poate fi făcută o exploatare mai ieftină, mai eficientă și mai profitabilă.
Agricultura începe să aibă un caracter din ce în ce mai pronunțat de sector principal de investiții. Perspectivele de profitabilitate ale acestui sector sunt evident, creșterea populației generează automat o creștere a cererii pentru produsele sectorului agricol. De asemenea, produsele agricole și-au extins utilitatea și nu sunt doar o sursă de hrană, ci au devenit și o alternativă de energie. Chiar dacă sectorul este unul foarte profitabil, investițiile pentru a ajunge la această profitabilitate sunt substanțiale și trebuie susținute cel puțin câțiva ani, până când vor ajunge să se se susțină singure. Profitul în urma investițiilor în agricultură este o perspectivă pe termen lung, ceea ce restrânge aria investitorilor tentați să-și antreneze capitalul într-o astfel de „aventură.”
Cele mai căutate sunt suprafețele mari de teren de zeci sau sute de hectare, suprafețe pe care pot fi stabilite culturi extinse care pot asigura o recoltă consistentă, recoltă care să asigure acoperirea costurilor și un profit consistent.
Prețul ridicat al terenurilor agricole cu suprafețe mari se justifică și prin importanța strategică a acestora. O exploatare necorespunzătoare a unui astfel de teren poate avea un impact negativ sever asupra regiunii, impact care se poate resimți și la nivel național.
Investițiile în agricultură presupun un angajament pe termen lung, dar și o serie de riscuri, independente de piață sau de puterea financiară a investitorului. Fenomenele naturale violente pot influența decisiv recolta pe un an și pot genera pierderi considerabile.
Articole asemanatoare
5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...
Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile. Tocmai din aceste ...
Mai multe detaliiLegea dării în plată...
Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...
Mai multe detaliiCentrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial...
Evoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în...
Mai multe detalii