Tracul cumpărătorului – sentimentul care poate compromite o tranzacție imobiliară
scris de hitchmosher
03 martie 2016
Achiziția unei locuințe este o investiție majoră, poate chiar cea mai importantă din viața unui om, cu o serie de implicații și angajamente serioase pe termen lung. De aceea, mulți dintre cumpărători ezită în momentul în care își găsesc locuința care respectă atât cerințele de confort cât și pe cele de buget. Această ezitare poate avea urmări neplăcute, respectiv pierderea oportunității de achiziție în favoarea unui cumpărător mai hotărât.
Cea mai mare temere a cumpărătorilor potențiali este cea a creditului. Impresia generală este că, un contract de credit este mult prea complicat și are mult prea multe necunoscute, iar cumpărătorul care angajează un credit pe termen lung este vulnerabil în fața oricăror schimbări pe care banca vrea să le facă. Această stare de anxietate dată de angajarea unui credit pe termen lung vine, în mare măsură, din lipsa unor cunoștințe minime în domeniul bancar, chiar dacă zi de zi cumpărătorul face tranzacții prin intermediul băncii. Așadar, dacă intenționezi să achiziționezi o locuință și să fii acel cumpărător hotărât care nu lasă să-i scape „locuința ideală” printre degete, scapă de trac și de ezitări.
Învață tot ceea ce trebuie să știi despre credite
Înainte să mergi să discuți cu un consultant de credite, ar trebui să te documentezi în legătură cu ceea ce înseamnă un contract de credit, astfel încât, în momentul în care discuți cu un consultant să știi exact ce vrei, dar mai ales la ce tipuri de credite te încadrezi și care este plafonul maxim pe care ți-l poți permite. De asemenea, documentează-te în legătură cu ofertele băncilor. S-ar putea să găsești diferențe avantajoase.
Discută cu un consultant
Odată ce ai informațiile necesare, mergi la banca la care ai găsit cea mai bună ofertă să discuți cu un consultant de credit. Acolo vei putea să pui întrebări punctuale și să ceri lămuriri suplimentare bazate pe ceea ce nu ți-a fost foarte clar în procesul de documentare. De asemenea, vei putea afla și suma maximă pe care o poți împrumuta pentru achiziția locuinței. Dacă te-ai documentat temeinic, ai o idee, dar consultantul de la bancă îți va oferi cifrele exacte.
Atenție la avans!
Ideal ar fi ca, înainte de orice demers de obținere a unui credit să fi economisit suma necesară pentru avans. Dacă vizezi „Prima Casă”, atunci avansul de 5% este oarecum accesibil, dar pentru un credit imobiliar care nu se încadrează în program, avansul minim poate ajunge și la 15%. Cu cât reușești să achiți un avans mai consistent, cu atât presiunea ratelor lunare va fi mai redusă.
Cere mai multe oferte
Chiar dacă în urma documentării ai identificat cel mai bun credit pentru tine, nu ar strica să ceri oferte și de la alte bănci. Ai putea fi surprins cu niște propuneri interesante și avantajoase.
Gândește-te la costurile pe termen lung
Pe lângă rată, vei avea o serie de costuri cu întreținerea locuinței, costuri pe care ar trebui să le ai tot timpul în vedere. În momentul în care ceri graficul de plată, ia în considerare faptul că, pe lângă suma trecută în dreptul fiecărei luni, se vor mai adăuga cheltuieli. Calculează-ți bugetul și lasă o marjă de rezervă pentru cheltuielile neprevăzute care apar, inevitabil, în fiecare lună.
Odată ce știi la ce te angajezi și ai o vedere clară asupra întregii situații, ar trebui să ai mai multă siguranță în luarea deciziei de cumpărare.
Articole asemanatoare
Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...
Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...
Mai multe detaliiCum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...
Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...
Mai multe detaliiSfaturi pentru achiziționarea unui teren...
Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...
Mai multe detalii