3 pași pentru găsirea și achiziția unei case noi
scris de hitchmosher
09 noiembrie 2015
Mai devreme sau mai târziu, majoritatea proprietarilor de apartamente vor să renunțe la viața la bloc și să se retragă la o casă unde să poată beneficia de confortul curții. Chiar dacă această casă nu este în oraș, cumpărătorii potențiali de case din Timișoara sunt dispuși să parcurgă zilnic cei câțiva kilometri în plus care se adaugă odată cu mutarea într-una din localitățile limitrofe. Indiferent că este vorba de Dumbrăvița, Giroc sau Moșnița, ideea unei case este una din ce în ce mai tentantă, în cazul în care situația financiară o permite.
Achiziția unei case presupune, pe lângă bani, timp și răbdare. Totuși este o achiziție mai importantă decât alegerea unui smartphone sau a unei tablete. Cumpărarea unei case este un proces complex pe care orice cumpărător potențial trebuie să îl urmeze. Chiar dacă distribuția temporală a etapelor diferă, se pot distinge trei pași esențiali de urmat pentru o achiziție „ca la carte”.
Pasul 1: Cercetează și descoperă
Procesul de achiziție al unei case începe mult înaintea semnării contractului de vânzare-cumpărare. Vizualizarea anunțurilor postate online este primul pas pentru a-ți face o părere în legătură cu prețurile de pe piață. După o căutare generală, restrângi opțiunile, condiționând rezultatele în funcție de bugetul disponibil. Poți căuta în funcție de zonă, în funcție de dotările pe care ți le dorești și ți le permiți, pentru a restrânge cât mai mult opțiunile. Cu cât adaugi mai multe criterii de căutare, vei obține rezultate din ce în ce mai personalizate, ceea ce crește șansele găsirii casei potrivite. Odată ce proprietatea a fost găsită, se poate trece la faza următoare.
Pasul 2: Fă-ți calculele
Majoritatea cumpărătorilor care vor un „upgrade imobiliar”- de la apartamentul de la bloc, la casă, au nevoie să vândă apartamentul, iar apoi să contracteze un credit pentru a acoperi diferența dintre prețul de vânzare al locuinței actuale și prețul de cumpărare al casei vizate. În principiu, vânzarea unui apartament în oraș nu ar trebui să dureze foarte mult, așa că documentarea minuțioasă cu privire la finanțare ar trebui să devină o prioritate. Problema finanțelor este una sensibilă şi ar trebui să o analizezi în detaliu, să evaluezi impactul pe termen lung pe care achiziția unei case îl presupune asupra bugetului gospodăriei.
Pasul 3: Cere asistența unui agent imobiliar
După ce ai determinat „portretul robot” al casei pe care o poți cumpăra, cere ajutorul unei agenții imobiliare care să te ghideze către alternativa cea mai potrivită care se regăsește în acel moment pe piață. Cum spuneam mai devreme, procesul de achiziție se poate extinde chiar și la ani, astfel încât oferta specifică pe care o găsești la un moment dat, să nu mai fie disponibilă. Consilierea primită din partea unui agent imobiliar se va dovedi o opțiune profitabilă deoarece acesta ar putea interveni și în procesul de negociere a prețului final sau poate identifica mai ușor o ofertă specială care, din diverse motive, este sub prețul pieței.
Abordează achiziția unei case cu atenție, evaluează toate posibilitățile, deoarece granița dintre alegerea potrivită și o alegere păguboasă poate fi una foarte sensibilă.
Articole asemanatoare
Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...
Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...
Mai multe detaliiCum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...
Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...
Mai multe detaliiSfaturi pentru achiziționarea unui teren...
Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...
Mai multe detalii