Investitii

Agricultura, una dintre cele mai importante oportunități de investiție din România

scris de hitchmosher

26 august 2014

agricultura Odată cu creșterea nevoii de produse agricole micile exploatări nu mai pot face față cererii, dar nici concurenței de pe piața locală și internațională. Cererea mare impune și o producție extinsă, ceea ce nu se poate obține decât pe exploatări mari și prin practicarea unei agriculturi cu ajutorul tehnicilor, tehnologiilor și utilajelor moderne. Agricultura este una dintre cele mai sigure investiții deoarece, conform tuturor estimărilor, prezintă un potențial de creștere imens.

În România, se practică încă o agricultură de subzistență, pe suprafețe reduse, care asigură, în cele mai bun caz hrana necesară familiei care lucrează pământul. Imaginea idilica a țăranului pe câmp împingând plugul tras de boi nu mai corespunde realităților economice ale secolului, de aceea construirea unor terenuri agricole de mari dimensiuni care să justifice investițiile considerabile pentru demararea unei afaceri în domeniul agricol.

Terenurile agricole sunt o investiție tangibilă, sigură cu disponibilitate limitate. Terenul agricol nu se multiplică, de aceea viteza de reacție este esențială pentru a face o mișcare a cărei profitabilitate se va manifesta în viitorul apropiat. În condițiile unei cereri în continuă creștere și a unei disponibilități limitate, terenul agricol, doar cumpărat și pus în conservare, poate genera un profit semnificativ în doar câțiva ani. Asigură o apreciere a profitului și a capitalului odată cu protecția împotriva efectelor inflației sa a altor fluctuații de pe piața financiară.

În acest context, România prezintă un potențial important atât în ceea ce privește calitatea pământurilor, cât și suprafețele disponibile. Mai mul, pentru investitorii străini și nu numai, se prezintă și avantajul prețului scăzut, care ajunge la aproximativ o treime din prețurile practicate în Europa de Vest.

Investițiile sunt încurajate și de subvențiile și finanțările oferite de Uniunea Europeană pentru încurajarea cultivării pământului. Finanțările pot fi obținute pentru construcția sistemelor de irigații, pentru achiziția de utilaje sau alte investiții destinate dezvoltării activității agricole. Un alt avantaj propus de România este costul relativ redus al forței de muncă și accesul facil către principalele piețe Europene, în special din vestul țării, de unde se poate accesa ușor infrastructura europeană de autostrăzi.

Articole asemanatoare

5 elemente-cheie la care să fim atenți când achiziționăm o locuin...

Achiziționarea unei locuințe este un pas important pentru majoritatea persoanelor, reprezentând o decizie cu impact pe termen lung și care necesită investirea unei sume de bani considerabile.  Tocmai din aceste ...

Mai multe detalii

Legea dării în plată...

Legea dării în plată a fost adoptată pentru a veni în ajutorul persoanelor care au achiziționat o locuință prin intermediul unui credit bancar și care ajung în incapacitatea de a continua plata împrumutulu...

Mai multe detalii

Centrele de date, o investiție profitabilă în sectorul comercial...

Evoluția foarte rapidă a facilităților IT în segmentul business a dus la o diversificare a oportunităților de investiții cu o nișă extrem de interesantă și profitabilă. Dacă spațiile de birouri rămân în...

Mai multe detalii