Analize Imobiliare

Cât de accesibile sunt chiriile în Timișoara?

scris de hitchmosher

28 ianuarie 2015

apartament-de-inchiriat-timisoaraTimișoara prezintă alternative interesante din punct de vedere al opțiunilor rezidențiale de închiriat. Această perspectivă se manifestă în special la nivelul diversității ofertelor, diversitate determinată de contextul socio-economic din oraș. Structura populației și nevoile locative pe termen scurt dictează ofertele pe piața chiriilor, iar proprietarii trebuie să vină cu alternative în concordanță cu cererea.

Timișoara oferă atât variante de chirii cu un preț redus, definite în special prin garsoniere și apartamente cu o cameră cu dotările de bază, cât și proprietăți de lux a căror închiriere presupune un cost direct proporțional cu elementele de confort pe care le oferă. Piața chiriilor de garsoniere și apartamente cu o cameră este una foarte stabilă deoarece fluxul de clienți potențiali este foarte mare, în speță studenții care vin să studieze la universitățile din oraș. Aceștia sunt principalii clienți care caută să închirieze garsoniere, iar cele mai populare oferte sunt în zona complexului studențesc. Garsonierele din această zonă sunt închiriate la prețuri foarte bune, spre deosebire de cele aflate în alte zone ale orașului. În general, costul chiriei pentru garsoniere scade pe măsură ce crește distanța față de campusul universitar.

Se poate spune că, în Timișoara, chiriile urmăresc evoluția clienților. Odată ce au terminat facultatea, absolvenții se orientează către un loc de muncă, iar după ce îl găsesc, caută alternative locative mai mari, respectiv apartamente cu două sau trei camere. Aici, preferințele de zonă nu sunt o prioritate, fiind mai important confortul oferit de locuință în raport cu prețul chiriei. În principiu, chiriașii tineri aleg această alternativă pe termen scurt și mediu, până se stabilizează financiar, până când acumulează experiență în muncă și se pot califica pentru o finanțare, în cele mai multe cazuri prin programul Prima Casă.

O altă categorie de chiriași sunt companiile multinaționale, care închiriază proprietăți cu dotări de lux, pentru a caza delegațiile de reprezentanți străini care le vizitează operațiunile din țară. În cazul în care vizitele sunt frecvente, alternativa închirierii unei proprietăți este una mai eficientă din perspectiva costurilor decât închirierea unor camere la hotel.

Chiriilor din segmentul rezidențial li se adaugă spațiile comerciale care reprezintă o pondere importantă din totalul contractelor de închiriere.

Articole asemanatoare

Hitch&Mosher a intermediat multiple tranzacții imobiliare în primul ...

Hitch& Mosher, cea mai mare agenţie de real-estate din vestul ţării, a intermediat în primul semestru al acestui an multiple tranzacţii imobiliare, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Seg...

Mai multe detalii

Care sunt punctele forte ale unui apartament de închiriat în Timișo...

Investitorii în domeniul rezidențial, dar și proprietarii care au un apartament de închiriat în Timișoara ar trebui să cunoască foarte bine ceea ce apreciază chiriașul de pe piața locală. În funcție de pozi...

Mai multe detalii

Cât de profitabile pot fi investițiile în centre de afaceri?...

Recent, în Timișoara, a fost demarat cel mai ambițios proiect de investiții private din ultimii ani, Openville, care se dorește a fi un centru multifuncțional de regenerare urbană, cu o componentă de business foa...

Mai multe detalii