Ce alternative de finanțare există pentru achiziționarea unei locuințe?
scris de hitchmosher
29 decembrie 2014
Achiziția imobiliară devine o alternativă plauzibilă în momentul în care cumpărătorul potențial ajunge la un nivel de venit care îi permite să-și asume achitarea unei rate lunare, fără însă a-i afecta confortul financiar. Pe lângă disponibilitatea achitării ratei, avansul este un alt aspect care poate ușura povara ratei.
La un an după restricționarea programului „Prima Casă” doar la moneda națională, creditul co-garantat de către stat și-a câștigat statutul de cea mai accesibilă soluție de finanțare, în special pentru tinerii care caută să-și achiziționeze o locuință, bineînțeles în condițiile unui venit din care pot achita rata. Potrivit unui studiu Conso.ro, cea mai bună ofertă prin programul Prima Casă este aceea în cadrul căreia, pentru un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară ajunge la 991 de lei. Suma împrumutată oferă posibilitatea achiziționării unui apartament cu două camere, apartament pentru care chiria trece de cele mai multe ori de 250 de euro.
Un credit ipotecar „clasic” pentru aceeași sumă, dar contractat în euro (aprox. 45.400 euro), pe o perioadă de 30 de ani, ajunge la o rată de 244 de euro pe lună, aproximativ 1.070 de lei. În același timp, un credit ipotecar „clasic” în lei, pentru aceeași sumă și aceeași perioadă, ajunge la o rată lunară de aproximativ 1.100 de lei.
Ratele lunare pentru toate cele trei tipuri de credite sunt foarte apropiate, dar diferența este dată de avansul solicitat de bănci. Avansurile pornesc de la 5% pentru Prima Casă și ajung la 25% pentru creditele contractate în euro. Un cumpărător potențial, care are economii mai importante, poate renunța la Prima Casă și poate opta pentru una dintre celelalte două alternative. Avantajul acestora este că birocrația este mai redusă, iar un avans mai mare achitat, își va demonstra eficiența pe termen lung. Suma achitată la bancă devine considerabil mai mică, ceea ce presupune și o dobândă mai mică.
Rata pentru un apartament cu două camere în Timișoara este similară cu nivelul chiriei, ceea ce justifică din plin achiziția, mai ales dacă există și o sumă disponibilă pentru avans. Achiziția imobiliară este o investiție care trebuie pregătită din timp, așa că nu ar strica un cont de economii pentru strângerea avansului.
Articole asemanatoare
Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...
Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...
Mai multe detaliiCum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...
Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...
Mai multe detaliiSfaturi pentru achiziționarea unui teren...
Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...
Mai multe detalii