Checklist-ul cumpărătorului: ce trebuie să bifezi înainte de achiziția unei proprietăți?
scris de hitchmosher
25 august 2015
Procesul de cumpărare a unei locuințe este unul destul de solicitant, care poate întinde nervii la maxim. Căutarea, negocierea, decizia, finanțarea sunt etape care pun o presiune psihică intensă asupra cumpărătorului, mai ales dacă este la prima achiziție de o asemenea valoare și nu știe la ce să se aștepte. Aceste lucruri nu ar trebui să te descurajeze, la finalul tuturor etapelor, inclusiv a celor birocratice, vei avea locuința pe care ți-ai dorit-o.
Pentru ca toate etapele să se desfășoare mai „lin”, secretul stă în organizare, așa că uite o listă orientativă a etapelor pe care trebuie să le bifezi:
- Analiza financiară – ar trebui să fie întotdeauna primul punct pe lista de priorități. Fără un plafon maxim și fără o sursă sigură de finanțare, parcurgerea celorlalte etape este inutilă. Odată ce situația financiară este clară, știi exact suma pe care o ai disponibilă pentru achiziția unei locuințe, poți trece la căutare, având deja un criteriu foarte clar, cel de preț.
- Cartierul contează. Explorează, în primul rând, cartierele a căror ofertă rezidențială se mulează pe nevoile tale și ale familiei. Școlile, serviciile medicale, locurile de joacă și spațiile de agrement sunt atuuri importante ale oricărui cartier.
- Vizitează proprietăți. Cu cât vezi mai multe proprietăți, cu atât reușești să-ți faci o idee mai clară despre ceea ce dorești sau, mai important, îți faci o imagine despre facilitățile care se încadrează în bugetul disponibil. „Munca de teren” este o activitate esențială, de bifat, în procesul de alegere și cumpărare a unei locuințe.
- Găsește o agenție imobiliară! Pentru a-ți ușura munca de căutare, dar și pentru a-ți facilita relația cu proprietarii, este recomandat să apelezi la serviciile unei agenții imobiliare. O astfel de entitate va reuși să-ți aducă spre analiză oferte personalizate în funcție de profilul tău de cumpărător. Astfel, aria de căutare se restrânge și te vei putea concentra doar pe oferte relevante.
- Nu spune DA de la prima vizită. Negocierea este o parte importantă a oricărui proces de cumpărare. Expune vânzătorului aspectele care te nemulțumesc sau care sunt evident necorespunzătoare, indiferent de cumpărător, și încercați să ajungeți la un compromis. În această fază, agentul imobiliar poate juca rolul de mediator și poate contribui la încheierea unei tranzacții profitabile pentru ambele părți.
Articole asemanatoare
Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...
Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...
Mai multe detaliiCum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...
Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...
Mai multe detaliiSfaturi pentru achiziționarea unui teren...
Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...
Mai multe detalii