În momentul în care decizi să achiziționezi, să modernizezi sau să construiești o locuință și nu dispui de banii necesari, trebuie să știi care este cel mai eficient program de finanțare pe care îl poți alege. Poți opta pentru un credit imobiliar sau pentru un credit ipotecar, în funcție de suma de bani pe care o ai, de finanțarea pe care banca ți-o poate oferi sau de garanția care îți este solicitată. Atât creditul imobiliar, cât și creditul ipotecar au propriile avantaje și dezavantaje, pe care trebuie să le cunoști înainte de a lua o decizie.

Din punct de vedere legal, cele două tipuri de credite respectă legi distincte: prevederile aplicabile creditului imobiliar sunt reglementate prin Codul Civil, iar creditul ipotecar se supune legii nr. 190/1999. Astfel, creditul ipotecar este mai strict reglementat în ceea ce privește condițiile de acordare și constituirea garanțiilor, în timp ce creditul imobiliar este mai permisiv, băncile având libertatea să stabilească condițiile de creditare în funcție de propriile norme. Însă, acest aspect poate reprezenta și un dezavantaj, deoarece legea nu impune băncilor cum să determine rata dobânzii, lăsând acest lucru la alegerea lor.

Creditul imobiliar se adresează în special persoanelor care nu dispun de o sumă mare de bani pentru avans, însă care dețin o altă proprietate sau au rude/cunoștințe dispuse să garanteze propria lor proprietate. Băncile nu cer un avans semnificativ în cazul creditului imobiliar, finanțarea fiind mai mare decât în cazul creditului ipotecar.

Creditul ipotecar este programul de finanțare potrivit persoanelor care nu au o proprietate cu care să garanteze și care dețin o sumă mai mare de bani pentru plata avansului. Pentru persoanele care doresc un credit pe o durată lungă de timp, acest tip de credit este o alegere mai sigură. Garanția oferită băncii este reprezentată de imobilul care urmează să fie achiziționat sau construit, iar dobânzile nu se vor modifica în urma schimbărilor de politică ale băncilor, deoarece prevederile creditului sunt reglementate printr-o lege specială.

În final, nu există o alegere corectă a unui anumit tip de credit, ci o alegere potrivită nevoilor și resurselor de care dispui în acel moment. Iar dacă tot ești hotărât pentru care să optezi, consultă ofertele băncilor pentru a decide care îți oferă mai multe avantaje!

Articole asemanatoare

Care este cea mai bună alegere: achiziționarea sau construirea unei ...

Odată ce ai stabilit că visul tău este să locuiești la casă, să te bucuri de mai mult spațiu și de o grădină sau curte unde să te poți relaxa și distra alături de cei dragi, urmează o alegere importantă:...

Mai multe detalii

Cum să îți amenajezi mansarda: 3 idei utile...

Ideea de a locui la casă prezintă multiple avantaje, printre care și existența unor spații suplimentare pe care le poți amenaja în funcție de nevoi și preferințe. Un astfel de spațiu este și mansarda, acea ca...

Mai multe detalii

Sfaturi pentru achiziționarea unui teren...

Multe persoane aleg să investească în achiziționarea unui teren, fie pentru construcția unei locuințe viitoare, fie pentru a începe o afacere. Însă, această decizie presupune o atenție sporită asupra mai mult...

Mai multe detalii