Dicționar de termeni imobiliari: Cadastre de specialitate
scris de hitchmosher
03 decembrie 2015
Termenul desemnează un sistem de inventariere mai amănunțit al bunurilor imobile. Prin seria de caracteristici tehnice și economice pe care le prevăd, aferente anumitor domenii de activitate, cadastrele de specialitate facilitează administrarea rațională a acestor bunuri imobile. Cele mai importante cadastre de specialitate sunt după cum urmează:
- Cadastrul agricol. Acesta are ca scop evidența și inventarierea sistematică a terenurilor agricole în funcție de o serie de criterii specifice, cum ar fi: categorii și subcategorii de folosință, tipul solului, panta, pretabilitatea pentru diferite culturi, clasa de calitate sau venitul net. Bineînțeles, acestea sunt cele mai importante criterii. Există și altele mult mai specifice.
- Cadastrul forestier are ca scop evidența și inventarierea sistematică a fondului forestier național și a amenajamentelor silvice. Aici sunt specificate suprafețele, esența lemnoasă, vârsta, consistența masei lemnoase, precum și o serie de informații legate de relief, sol și climă, pentru a oferi o imagine cât mai clară asupra suprafețelor forestiere.
- Cadastrul căilor ferate propune o evidență clară și o inventariere periodică a căilor ferate de pe teritoriul României. Acest cadastru nu se limitează strict la rețeaua de căi ferate, ci se extinde și la terenurile aferente, la clădiri, construcții și instalații specifice domeniului.
- Cadastrul drumurilor propune evidența și inventarierea rețelei de drumuri, precum și a construcțiilor și instalațiilor aferente. Mai mult, acest cadastru propune și informații legate de starea rețelei de drumuri și a obiectelor aferente.
- Cadastrul porturilor propune evidența și inventarierea sistematică a terenurilor, construcțiilor, instalațiilor, căilor de transport, rețelelor subterane și supraterane, platformelor tehnologice etc., care deservesc unitățile portuare.
- Cadastrul aeroporturilor: evidența și inventarierea sistematică a terenurilor, construcțiilor, instalațiilor, căilor de transport, rețelelor subterane și supraterane, care deservesc aeroporturile.
- Cadastrul apelor propune o evidență și o inventariere a apelor, a terenurilor acoperite de ape și de stuf, precum și a instalațiilor care le deservesc. Acestea sunt organizate în bazine hidrografice, iar informațiile trecute în acest cadastru fac referire la suprafață, calitate, folosință, instalații de transport și exploatare, de protecție și de ameliorare a calității, precum și condițiile de relief și climă.
- Cadastrul fondului imobiliar propune evidența și inventarierea corpurilor de proprietate din localități, specificând, pentru construcții, folosința, materialele de construcție, structura, fundația, suprafața, dotările, starea, precum și alte detalii specifice.
- Cadastrul rețelelor edilitare, unde sunt incluse rețelele de canalizare, termoficare, gaz, electricitate și telecomunicații. În acest tip de cadastru sunt inventariate aceste rețele și instalațiile adiacente, specificând trasee, poziționări, dimensiuni, materialele de construcție, parametri tehnici, precum și starea actuală a acestor rețele.
Articole asemanatoare
Dicționar de termeni imobiliari: Autorizația de demolare...
Autorizația de demolare este un act prin care administrația publică locală permite să fie distrus un imobil, integral sau parțial, pentru a fi construită o nouă proprietate. Această autorizație este emisă în ...
Mai multe detaliiDicționar de termeni imobiliari: Ipoteca...
Ipoteca este o formă de garanție des utilizată, care are rolul de a garanta obligațiile unui debitor față de creditor. Ipoteca se realizează prin intermediul unui imobil pe care debitorul îl are în patrimoniu ș...
Mai multe detaliiDicționar de termeni imobiliari: Ieșirea din indiviziune...
Indiviziunea reprezintă o colectivitate de bunuri, ai cărei proprietari au drept comun asupra unei cote-părți. Prin urmare, ieșirea din indiviziune presupune întreruperea proprietății comune asupra respectivului ...
Mai multe detalii