Analiza potențialului investițional al unei proprietăți de închiriat
scris de hitchmosher
13 februarie 2015
O proprietate imobiliară va fi una dintre primele alternative de investiție pe care le va propune un consultant financiar unui client care dispune de o sumă mai mare. Indiferent că este vorba de un spațiu rezidențial sau unul comercial, capitalul plasat în imobiliare va asigura un venit suplimentar constant proprietarului, în cazul în care spațiul este oferit spre închiriere. În plus, există oricând posibilitatea vânzării. În principiu, dacă nu există destabilizări majore ale pieței, prețurile rămân la cote similare. Cel puțin în condițiile actuale, nu se prefigurează o creștere bruscă și nici o scădere vertiginoasă a prețurilor.
Deși, la o primă vedere, alternativa investiției imobiliare conturează o sursă foarte bună pentru un venit suplimentar, este esențială o analiză aprofundată înainte de a lua decizia de cumpărare. Există diferite metode pentru a face acest lucru, iar consultantul financiar ar trebui să pună la dispoziție toate datele în vederea argumentării unei decizii.
Câteva dintre cele mai uzuale și la îndemână tehnici de analiză sunt:
- Abordarea bazată pe venit. Este cea mai simplă abordare. Se poate face o comparație simplă între costul de achiziție al proprietății și valoarea medie a chiriei lunare.
- Abordarea bazată pe costuri. Această abordare implică calculul deprecierii proprietății și amortizarea acestui aspect în condițiile venitului generat de proprietate.
- Analiza comparativă a pieței. Prin această metodă se iau în calcul costurile medii ale chiriilor în zona în care se află proprietatea vizată, pentru a-i putea estima valoarea investițională. Rezultatele acestei analize pot fi folosite ca punct de plecare în determinarea rentabilității unei proprietăți.
- Analiza riscurilor. Un aspect foarte important atunci când obiectul investiției este o proprietate destinată închirierii. Riscul intervine în funcție de tipul proprietății. Teoretic, dacă este vorba de o proprietate rezidențială, riscurile sunt mai mici, dar când vine vorba despre una comercială, în funcție de natura activității, pot interveni costuri suplimentare pe care proprietarul ar trebui să le suporte, respectiv reparații, amenajări suplimentare, extinderi, modificări ale spațiului.
Analiza proprietăților imobiliare – ca alternative de investiții, este un proces complex, dar care oferă informații relevante legate de venitul pe care îl va genera proprietatea, de rentabilitatea investiției. Până la urmă, decizia de investiție trebuie să fie una bine documentată pentru ca proprietarul să cunoască toate aspectele pe care le implică demersul său.
Articole asemanatoare
Hitch&Mosher a intermediat multiple tranzacții imobiliare în primul ...
Hitch& Mosher, cea mai mare agenţie de real-estate din vestul ţării, a intermediat în primul semestru al acestui an multiple tranzacţii imobiliare, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Seg...
Mai multe detaliiCare sunt punctele forte ale unui apartament de închiriat în Timișo...
Investitorii în domeniul rezidențial, dar și proprietarii care au un apartament de închiriat în Timișoara ar trebui să cunoască foarte bine ceea ce apreciază chiriașul de pe piața locală. În funcție de pozi...
Mai multe detaliiCât de profitabile pot fi investițiile în centre de afaceri?...
Recent, în Timișoara, a fost demarat cel mai ambițios proiect de investiții private din ultimii ani, Openville, care se dorește a fi un centru multifuncțional de regenerare urbană, cu o componentă de business foa...
Mai multe detalii