Dicționar de termeni imobiliari: Delimitare cadastrală
scris de hitchmosher
17 februarie 2016
Termenul este succesorul conceptului de „hotărnicie” și înglobează toate lucrările cadastrale prin care sunt stabilite oficial liniile de hotare ale teritoriilor administrative nominalizate în legea privind împărțirea administrativă a României. Delimitarea cadastrală este printre primele operațiuni care se fac la introducerea cadastrului general și, uneori, înaintea lucrărilor de actualizare a acestuia, pentru a prezenta o situație cât mai exactă a întinderilor specifice pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Județele de graniță au o serie de prevederi speciale, astfel încât delimitarea cadastrală se face în cadastrul general în județele aflate la granița cu țările vecine.
Clasificarea hotarelor în funcție de importanță:
- hotare ale unităților administrativ-teritoriale, comunale, ale intravilanelor (rurale, orășenești, municipale) și județene;
- hotare ale terenurilor cu diferite destinații (unități agricole, păduri, ape transporturi, etc.);
- hotare ale terenurilor persoanelor particulare (terenuri aparținând proprietarilor persoane fizice).
Din terminologia folosită în delimitarea cadastrală amintim cele mai importante concepte:
- Intravilanul – este partea teritoriului administrativ comunal sau orășenesc destinată spațiilor rezidențiale, comerciale, agricole, social-culturale, sportive, etc.
- Extravilanul – restul teritoriului delimitat de hotarele unității administrativ-teritoriale comunale sau orășenești.
- Trupul – suprafața de teren din cadrul unui teritoriu, care are o singură destinație și un singur proprietar. De asemenea, este înconjurat din toate părțile de alți proprietari și este definit de statutul juridic, nu de categoria de folosință.
- Tarlaua – suprafață delimitată de om sau de natură, care are contururi închise și care poate avea mai mulți proprietari și mai multe destinații.
- Cvartalul – este similar cu tarlaua, cu specificația că localizarea se face în intravilan, iar delimitarea este dată de străzi sau ulițe.
- Corpul de proprietate – concept care face referire la gruparea mai multor parcele aparținând aceluiași proprietar. Este o noțiune specifică intravilanelor.
- Partidă cadastrală – totalul corpurilor de proprietate deținute de un singur proprietar pe același teritoriu administrativ comunal sau orășenesc.
Articole asemanatoare
Dicționar de termeni imobiliari: Autorizația de demolare...
Autorizația de demolare este un act prin care administrația publică locală permite să fie distrus un imobil, integral sau parțial, pentru a fi construită o nouă proprietate. Această autorizație este emisă în ...
Mai multe detaliiDicționar de termeni imobiliari: Ipoteca...
Ipoteca este o formă de garanție des utilizată, care are rolul de a garanta obligațiile unui debitor față de creditor. Ipoteca se realizează prin intermediul unui imobil pe care debitorul îl are în patrimoniu ș...
Mai multe detaliiDicționar de termeni imobiliari: Ieșirea din indiviziune...
Indiviziunea reprezintă o colectivitate de bunuri, ai cărei proprietari au drept comun asupra unei cote-părți. Prin urmare, ieșirea din indiviziune presupune întreruperea proprietății comune asupra respectivului ...
Mai multe detalii